Reizen en vakanties

U vindt hier informatie over de volgende onderdelen

 • Actieve vakanties
 • Attractieparken
 • Autohuur
 • Avontuurlijke reizen
 • Busreizen
 • Campingvakanties
 • Cruises
 • Hotels
 • Jongerenvakanties
 • Kindervakanties
 • Luchthavenparking
 • Reisproducten
 • Rondreizen
 • Self drive
 • Singlevakanties
 • Skivakanties
 • Sportvakanties
 • Stedentrips
 • Tickets
 • Vakantiehuizen
 • Vakantieparken
 • Verre reizen
 • Zonvakanties

Reizen of Vakantie

Dit is een vrijwillige verplaatsing van een of meer personen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Een persoon die op reis is, noemt men een reiziger.

Een reis kan worden gemaakt vanuit verschillende motieven. Een vakantie is een reis waarbij een individu of een groep voor een beperkte tijd een verblijf in vrije tijd elders doorbrengt. Deze vakanties is weer onder te verdelen in verschillende soorten van verblijf. Hierbij moet men denken aan  vakantie op een camping, hotel of appartement. Een ontdekkingsreis is een tocht die ondernomen wordt om nieuwe plaatsen te ontdekken. Een zakenreis of dienstreis is een reis ondernomen vanuit de werksituatie. Een bedevaart is een tocht naar een oord met een bijzondere religieuze betekenis en een woon-werk trip is een vaste route van huis naar werkplek.

Dan zijn er nog de diverse manieren van reizen zoals met de auto, de bus, met de boot of natuurlijk met het vliegtuig.

Actieve vakanties

Actieve Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie. Een extra kenmerk bij actieve vakantie is dat men bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, skiën of survivallen doet.

 

Attractieparken

Een attractiepark (ook pretparkthemapark of amusementspark) is een gecentraliseerd en immobiel amusementsoord waar, meestal tegen één toegangsprijs, grote attracties zijn opgesteld. De attracties kunnen uiteenlopen van een sprookjestuin tot de meest geavanceerde achtbanen.

In Europa hebben attractieparken zich veelal ontwikkeld tot ontspanningsplekken waar mensen kunnen recreëren tegen een bepaalde toegangsprijs. In de Verenigde Staten vervullen ook exposities een belangrijke rol in attractieparken. De attractieparken waren de historische voorlopers van de moderne themaparken en, in de Verenigde Staten, van de lokale en regionale kermissen. Themaparken hebben de plaats ingenomen van veel attractieparken, maar de twee termen worden afzonderlijk van elkaar gebruikt. Het oudste park van de wereld is Bakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Een ander oud park is het Prater in Wenen, dat sinds 1766 is te bezichtigen.

Autoverhuur

Door de toename van de mobiliteit in de afgelopen eeuw ontstond behoefte aan een nieuw soort dienst, autoverhuur. Zakenlieden waren de belangrijkste klanten, gewoonlijk reisden zij per trein en later per vliegtuig. Omdat niet alle plaatsen makkelijk en efficiënt bereikbaar waren ontstond de behoefte aan de mogelijkheid om vanaf een spoorwegstation of vliegveld verder te reizen per auto. Autoverhuurbedrijven ontstonden om aan deze behoefte te voorzien.

De eerste autoverhuurbedrijven ontstonden in de Verenigde Staten van Amerika, na de introductie van de T-Ford als automobiel voor massaproductie. Walter L. Jacobs opende in september 1918 op 22-jarige leeftijd als een van de eersten ter wereld een autoverhuurbedrijf in Chicago. Hij begon met een tiental T-Fords, die hij zelf repareerde en overspoot.

In Europa opende Martin Sixt in 1912 zijn deuren. Hij was een van de eerste autoverhuurders in Europa met zeven auto’s. Hij verhuurde Mercedes en Deutz-Luxus.

Sportvakanties

Bij een sportvakantie is de belangrijkste kenmerk van de ontspannende vakantie ook de inspanning van het beoefenen van een sport. Men kan hierbij denken aan fietsen, bergbeklimmen, wandelen etc.. Natuurlijk mag de broodnodige ontspanning niet ontbreken. Want na gedane arbied is het fijn om te ontspannen.

Stedentrips

Bij een stedentrip moet men denken aan reizen van een korte duur. Men gaat dan een bekende stad bezoeken. Men kan denken aan bekende steden als Parijs, Londen, Amsterdam, Barcelona en ga zo maar door. Vaak zijn de kenmerken van deze steden dat ze veel cultuur en vermaak binnen hun stadsgrenzen hebben. Bekende voorbeelden zijn de Eiffeltoren of de wallen.

Tickets

Veelal zijn dit vliegtickets is het vervoerbewijs dat een passagier recht geeft op vervoer per vliegtuig naar de bestemming die men geboekt heeft. Men kan een enkele reis boeken of een retour of via een afwijkende route vliegen. Dit vliegtuigticket wordt door de luchtvaartmaatschappij of reisbureau uitgegeven en wordt gebruikt om een boarding pass op het vliegveld te verkrijgen. Een vliegticket is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een treinkaartje op heel dun papier gedrukt en meestal in drievoud aanwezig.

Een speciaal vliegticket is het Round-The-World-Ticket, dat reizigers de mogelijkheid biedt een reis om de wereld te maken.Hierbij is men meestal wel aan een aantal voorwaarden verbonden.Zo mag men vaak  maar in een richting  vliegen, maar bepaalde luchtvaartmaatschappijen in combinatie met elkaar mogen worden gebruikt en dat men een verplicht aantal tussenstops moet of mag maken.

Vakantiehuizen

Een vakantiehuis of recreatiewoning is een huis dat men huurt of koopt om de vakanties door te brengen en bestaat ten minste uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, een nattecel met wc en douche of bad en een terras om buiten te kunnen vertoeven.

Populaire vakantiebestemmingen voor veel Europeanen (waaronder Nederlanders en Belgen) zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, Hongarije, en Oostenrijk hebben veel vakantiehuizen. Met het dalen van de vliegtarieven zijn ook landen buiten Europa als Curaçao en Zuid-Afrika aantrekkelijker geworden.

Ook in Nederland en België zijn er veel vakantiehuizen. In de regel zijn dit geen grote huizen maar bungalows of appartementen. De gehele kuststreek, de Waddeneilanden, de Veluwe en Zuid-Limburg zijn in Nederland de streken waar mensen die rust en ontspanning zoeken graag een vakantiehuis betrekken. In België zijn vanouds de Ardennen een streek waar men graag een vakantie-onderkomen zoekt; niet enkel Vlamingen maar ook steeds meer Nederlanders hebben daar een permanente vakantiebehuizing. De meest bezochte Vlaamse regio is de Kuststreek en op nummer 2 : de Vlaamse regio de Westhoek, nabij de kust gelegen.

Vakantiehuizen kunnen bedoeld zijn voor groepen (soms zelfs tot 15 personen). Op deze manier worden de huurkosten gedeeld, waardoor een klein budget volstaat per deelnemer. In West-Vlaanderen zijn heel wat vakantiehuizen die groepen tot 32 personen kunnen ontvangen. Vlamingen zijn levensgenieters en komen graag samen voor een weekend met familie, vrienden, collega’s of leden van een vereniging.

Een vakantiehuis is als woningtype ongewenst voor permanente bewoning. In Nederland is het zelfs niet toegestaan om er permanent te verblijven, dat wil zeggen bij het bevolkingsregister ingeschreven staan op het adres van het huis.

Vakantieparken

Een bungalowpark (ook vakantiepark) is een park met vakantiehuizen die verhuurd worden aan vakantiegangers en toeristen.

De vakantiebungalows zijn niet bestemd voor permanente bewoning, maar worden in principe alleen tijdelijk verhuurd, doorgaans per week, midweek of weekend. Bungalowparken zijn meestal van de lente tot in de herfst geopend, maar zijn er steeds meer het gehele jaar door geopend.

Een bungalowpark ligt vaak bij (of in) een recreatiegebied, natuurgebied of toeristisch attractieve omgeving. Toch kent een bungalowpark zelf vaak ook de nodige voorzieningen. Vaak is er een zwembad, filmzaal, speeltuin en horecagelegenheid daarnaast zijn er meestal sportfaciliteiten als bowlingbanen en activiteitenprogramma’s. Naast zeer luxe parken met alle voorzieningen in en om de bungalows zijn er ook zeer eenvoudige en rustige bungalowparken. Een eigenaar van een bungalowpark kan door het aanbod van voorzieningen op een bepaalde doelgroep van bezoekers richten.

Verre Reizen

Het voornaamste kenmerk van verre reizen is dat het reizen zijn naar veelal andere continenten dan Europa. Men moet dan denken aan Afrika, Australië, Azië en America. Het zijn vaak ook reizen met een meer dan gemiddelde reisduur.

Zonvakanties

Zonvakanties zijn de meest populaire type van vakantie vieren. Men gaat naar gebieden waar meestal veel meer zon is dan in Nederland of België.  Het is dan heerlijk om te genieten van het strand of een tochtje te maken met een jeep. Men moet dan denken aan landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Kroatië of Turkije. Een populaire vorm is de All inclusive vakantie.

 

Aanbieders van Reizen en aanverwante

 • eDreams Vliegtickets naar vele bestemmingen